Phone:
+60 11-2406 0933

Physical address:
No. 40-1, Jalan PUJ 3/2, Taman Puncak Jalil, Bandar Putra Permai, Seri Kembangan, Malaysia

Trend Kabinet Dapur Terkini di Malaysia untuk Dicari pada 2024

Dapur adalah nadi mana-mana rumah, jadi tidak hairanlah pemilik rumah Malaysia memberi perhatian yang teliti kepada reka bentuk terkinidan inovasi dalam kabinet dapur. Walaupun kabinet putih telah lama menjadi standard untuk dapur Malaysia, warna, kemasan dan gaya baharu telah mula mencabar dominasi ton neutral. Daripada rona berani kepada bahan mesra alam, di siniadalah sesetengahkabinet dapur terkini dijangka meningkat popular tahun depan.

Dapur Putih Klasik

Kabinet putih akan kekal sebagai salah satu pilihan paling popular untuk penampilan bersih dan cerah mereka. Walau bagaimanapun, pemilik rumahadalah kini mencari cara untuk menambah personalitikepada dapur serba putih. Beberapa cara merekaadalah meletakkan putaran unikpada dapur putih klasikadalah oleh menggabungkan kabinet dua warnaatau menyepadukan warna cat berani sebagai ton aksen.

Dapur Dua Nada

Dapur dua warna atau bahan campuranadalah cepat mendapat perhatian di kalangan pemilik rumah Malaysia yang ingin menambah minat visualkepada ruang mereka. Kombo klasikialah memasangkan kabinet atas putihdengan kabinet bawah kelabu gelap atau hitam.Atau, tekstur yang menarikboleh jadilah dibawadalam oleh mencampurkan kabinet kayudengan a pulau putih. Gaya dua nada membolehkanuntuk serba bolehdaripada menggabungkan bahan yang berbezadan selesaidalam cara pelengkap.

Di bawah ialah jadual yang menunjukkan beberapa nada dua yang popularkabinet dapur terkini kombinasi warna:

Kabinet AtasKabinet Rendah
putihKelabu
putihHitam
Kelabu cerahKelabu gelap
kayuputih

Warna Dapur Berani

Warna Dapur Berani

Warna gelap dan murung seperti hijau hutan, burgundy, biru laut, dan coklat yang kayaadalah menjadi semakin meluassebagai nada aksendalam dapur Malaysia. Manakala kabinetdiri mereka sendiri adalah masih paling biasa dilihatdalam putihatau kelabu, perkakasan berwarna-warni, percikan belakang,dan cat dinding membantu menyemai keperibadiandan drama. Warna hijau tebal yang popular termasuk warna hutan seperti zamruddan buah zaitun. Nada wain Burgundy yang kayaadalah juga melihat kebangkitan semula sebagaian pop yang elegandaripada warna.

Bahan Semulajadi

Pemilik rumah mesra alam dan mementingkan kesihatanadalah semakin memilih yang mampandan bahan semula jadi seperti keluli tahan karat, konkritdan kayuuntuk dapur mereka. Plastik kitar semuladan buluhadalah juga mendapat daya tarikansebagai bahan kabinet mesra alam. Tetapi kayutinggal a kegemaran teratasuntuk daya tarikannya yang bersahajadan keupayaan untuk menciptaa suasana yang hangat dan mengundang. Jenis kayu yang populartermasuk pain tebus guna, oak tebus guna, dan persembahan bercat putihuntuk estetika mereka yang tertekan dan bergaya lusuh.

Reka Bentuk Dapur Eksperimen

Pereka dapur Malaysia yang berfikiran ke hadapanadalah melangkahjauh dari susun atur segi empat tepat tradisionaldan kabinet tertutup. Sebaliknya, lebih banyak reka bentuk pelan terbukaadalah munculdengan hadapan kabinet akrilik telus, rak terbukadan perkakasan pelbagai fungsiuntuk peningkatan serba boleh penyimpanan.Dan reka bentuk pulau yang mengalirmengintegrasikan persediaandan permukaan memasakkepada mengoptimumkan ruang sempitdan menggalakkan interaksi sesama keluargadan tetamu. Elemen industri seperti paip terdedahdan kerja saluranjuga infusia rasadaripada kebaharuandan tipu daya ke dalam ruang dapur kontemporari.

Warna Bersemangat

Trend Dapur Malaysia 2024

Berbeza kepada nada gelap yang murung, sesetengah pemilik rumahadalah menerima ketepuan penuhdalam warna elektrikdaripada biru kobalt, tangerine, hijau zamruddan fuchsia merah jambu. Warna terang ini menyampaikana letupan selamat datangdaripada tenagadan adalah sempurnauntuk dapur kecilatau mencari pangsapuri bandarkepada memaksimumkan kesan visual. Kabinet berlampu LED juga membenarkanuntuk warna bunglon ituboleh ubahdengan pencahayaan yang berbezaatau mood. Walau bagaimanapun, warna-warna cerah memerlukan pertimbangan yang telitidaripada bagaimana mereka melengkapiatau kontras dengan elemen lain seperti percikan belakangdan kaunter atas.

Sentuhan Emas

Aksen emas yang berkilauankerap munculsebagai elemen kontras yang mewah. Daripada perkakasan emasdan lekapankepada rak terbuka logamdan dinding aksen,yang logam berharga memberikan kepuasandan pesona dunia lama. Aplikasi populartermasuk tarik kabinet tembagadan tombol, rim sinki tembagadan lekapan lampudengan nada hangat. Apabila digunakan dengan bijakdan dalam dos yang kecil dan bukannya menjadi emas sepenuhnya, aksen kaya ini dengan cantikpelengkap modenatau estetika dapur eklektik.

Loghat Logam Mewah

Tembaga, loyangdan keluli tahan karatadalah integralkepada membuat kerajinana rupa mewah. Tembaga,khususnya, menyampaikan a daya tarikan desa yang tersendiri apabila ditinggalkankepada secara semula jadi patina dari semasa ke semasa. Kelembutannya juga membolehkanuntuk aksen arcasuka tudung tembagaatau percikan belakang. Dan tembaga,dengannya glamor pertengahan abad berterusanuntuk melihat popularitidalam tomboldan menarik. Anggundan kekal keluli tahan karat hypoallergenica rujiuntuk panjang umurnyadan kebolehankepada ambilpada perindustrian atau suasana minimalis.

Trend Dapur Malaysia 2024

Berdasarkan trend reka bentuk semasa dan pilihan pemilik rumah, berikut ialah beberapa ramalan tentang perkara yang akan popular di Malaysiakabinet dapur terkini pada 2024:

Trend Dapur Malaysia 2024
  • Pilihan yang mementingkan alam sekitar seperti buluh, kayu lestari, plastik kitar semula dan konkrit tahan lama semakin menarik.
  • Kabinet dua tona dan bahan campuran dalam kelabu/kayu, putih/hitam, gabungan bawah kayu atas bercat.
  • Warna murung gelap seperti navy, hijau hutan, burgundy digunakan secara meluas sebagai ton aksen berani dan bukannya tema keseluruhan.
  • Countertop batu asli seperti kuarza dan marmar dipasangkan dengan kabinet kayu atau berkilat tinggi.
  • Lekapan dan aksen tembaga, loyang dan keluli tahan karat yang memberikan reka bentuk mewah dengan harga yang berpatutan.
  • Kabinet kaca, rak terbuka dan bahan lutsinar yang menawarkan sekilas tentang penyediaan masakan.
  • Kabinet gelap dengan percikan belakang mozek berjubin atau kaca dan lantai/kaunter cerah untuk keseimbangan visual.
  • Mengembangkan palet warna bergerak melepasi kuning air/kelabu selamat untuk menyertakan pastel gembira, aksen neon.
  • Reka letak tersuai mengutamakan pengoptimuman ruang berbanding pematuhan.
  • Ciri berdaya teknologi seperti kabinet pintar, pencahayaan bawah kabinet semakin diminati.

Soalan Lazim Mengenai Kabinet Dapur Terkini

Bagaimanakah saya boleh menggabungkan kabinet dua warna mengikut bajet?

Pertimbangkan untuk mengecat kabinet atas dengan putih dan meninggalkan kabinet bawah dalam kemasan kayu asalnya. Atau pilih tombol krom, loyang atau warna tembaga yang digilap dan tarik pada kabinet kayu yang lebih rendah untuk menambah kontras visual.

Apakah jenis percikan belakang yang paling sesuai dengan kabinet gelap?

Percikan belakang marmar, granit atau batu kapur berwarna terang menawarkan kontras yang tinggi. Pertimbangkan juga percikan belakang kaca atau jubin dalam warna neutral, corak atau tekstur yang lebih ringan untuk mengimbangi kabinet gelap. Jubin kereta bawah tanah juga tidak pernah ketinggalan zaman.

Apakah bahan atas meja yang sesuai dengan kabinet kayu?

Countertop batu semula jadi seperti kuarza, marmar atau granit melengkapkan kabinet kayu dengan cantik. Tetapi kuarza kejuruteraan yang meniru batu semula jadi juga memberikan rupa tanpa penyelenggaraan yang tinggi. Tetapi bahan permukaan pepejal seperti Konkrit berfungsi dengan baik dalam memberikan rupa yang diselaraskan.

Kesimpulannya, walaupun putih dan kelabu kekal sebagai pilihan yang wajar, kami melihat pemilik rumah Malaysia berani bereksperimen dengan rona yang lebih berani dan bahan yang mampan. Mengutamakan pelbagai fungsi dan pelan lantai terbuka juga menjadi penting. Pereka bentuk berfikir di luar kotak untuk memaksimumkan serba boleh dan penggunaan kreatif ruang kecil.

Dengan teknologi dan proses pembuatan yang berkembang pesat, pilihan untuk kabinet dapur yang unik dan tersuai juga terus berkembang. Pemilik rumah yang ingin menyegarkan dapur mereka pada tahun 2024 mempunyai banyak perkara yang ditunggu-tunggu dari segikabinet dapur terkini gaya dan produk yang tersedia. Perkara utama ialah memilih kabinet dengan mengambil kira umur panjang, praktikal dan bakat peribadi.

RUSSELL L
RUSSELL L
Articles: 18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Scan the code
Hello
Can we help you?